Obsesia femeilor pentru pantofi

03/24/2017
de catre Echipa Costo

Moda se schimbă de la un sezon la altul, dar un lucru rămâne constant - obsesia femeilor pentru pantofi. Întrucât reprezintă o sursă de fericire pentru ele, pantofii pot fi încadraţi în categoria nevoilor primare ale femeilor.

Pantofii sunt o un izvor de bună dispoziţie pentru femei. Atunci când o femeie este nefericită, pentru a atenua sentimentul, îşi cumpără o pereche de încălţări, iar dacă este fericită, pentru a întreţine starea pozitivă, îşi cumpără două perechi.

Majoritatea femeilor indiferent de vârstă sunt obsedate de încălţăminte. De fapt, nu există femeie care să nu aibă suficiente perechi de pantofi pe care să le schimbe în funcţie de starea de dispoziţie sau de mesajul pe care vor să îl transmită celorlaţi.

În medie, o femeie deţine 20 de perechi de încălţări la un moment dat. Din cele 20 de perechi, statisticile spun că doar 4 sunt folosite mai des, unele chiar deloc. Cele mai multe femei spun că îşi iubesc pantofii datorită felului în care le fac să se simtă. Coco Chanel spunea că “o femeie cu pantofi frumoşi nu este niciodată urâtă”.

Un aspect interesant al relaţiei femeii cu încălţămintea este acela că femeia foarte rar poartă pantofii pe care îi iubeşte cel mai mult. Spre deosebire de îmbrăcăminte, care atunci când nu este purtată zace uitată în dressing, pantofii au un statut special, de bibelou, şi atunci când nu sunt purtaţi. Pantofii sunt priviţi admirativ din când în când sau chiar atinşi, ca pe o opera de artă. Este o experienţă specială pentru femeie. Simplul fapt că deţine acea pereche de pantofi îi da un sentiment de împlinire.

Pentru o femeie încălţămintea este ca o extensie intimă a corpului, care vorbeşte despre atitudinea estetică, sexualitatea şi statutul ei social. Încălţămintea unei femei este parte din identitatea ei. De câte ori o femeie vrea să transmită lumii un mesaj sau doreşte să fie percepută într-un anumit mod, ea apelează la o pereche de încălţări. Pantofii sunt un accesoriu care poate fi schimbat ori de câte ori femeia doreşte o schimbare de imagine, mai des decât îşi poate schimba coafura sau culoarea părului.

Pantofii sunt o fantezie zilnică pentru femei, la fel de puternică precum o fantezie sexuală. Psihologii afirmă că pentru femei actul de a cumpăra pantofi poate fi comparat ca trăire cu sentimentul pe care oamenii în antichitate îl aveau atunci când vânau animale, pentru a-şi satisface o nevoie primară, foamea. În cazul anumitor persoane, numai gândul de a cumpăra o pereche de pantofi poate declanşa secreţia de adrenalină în corp şi a unor neurotransmiţători responsabili în creier cu senzaţia de plăcere: dopamină, norepinefrină, oxitocină şi serotonină. Spre deosebire de alte substanţe sau comportamente care generează acest cocktail hormonal, precum alcoolul sau nicotina, cumpărarea de încălţăminte nu are consecinţe nefaste, decât mici inconveniente rezolvabile: un uşor sentiment de vinovăţie, o ceartă cu soţul sau o gaură în buget. Însă toate aceste neplăceri sunt un nimic pe lângă bucuria pe care ţi-o procură o pereche nouă de pantofi.

Psihologul Alyssa Siegel mărturiseşte despre cum încălţămintea o ajută să îşi exprime identitatea „Nu am o pereche scumpă de Louboutin, Manolo Blahnik sau Jimmy Choo. Deşi mi-aş dori, nu îmi pot permite. Pe de altă parte nu îmi permit mulţi dintre pantofii pe care mi i-am cumpărat şi voi conţinua să-i cumpăr. Asta pentru că nici un alt articol vestimentar sau accesoriu din garderoba mea nu îmi permite să mă exprim atât de lejer în legătură cu tot ceea sunt cu adevărat şi ceea ce vreau să fiu. “ Mai explicit de atât, nici că se putea!...

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua