Noţiunea de platformă denumeşte alungirea în grosime, totală sau parţială, a suprafeţei plane a tălpilor unui obiect de încălţăminte. Iniţial, termenul s-a aplicat pantofilor cu toc prevăzuţi cu acest tip de sprijin care amortiza sau elimina decalajul de unghi dintre călcâi şi degetele piciorului - prejudiciu creat de toc. Ulterior, platforme au fost denumite toate categoriile de încălţăminte prevăzute cu talpă groasă, amplă, extinsă de la vârf la călcâi. Talpa specifică unor astfel de pantofi este de obicei din cauciuc, plastic, lemn sau rafie. Înălţimea platformelor variază: poate fi mică, medie, mare sau masivă, gen tanchetă. Femeile preferă încălţămintea tip platformă pură sau mixtura dintre toc şi platformă, pentru că, astfel, piciorul câştigă în înălţime, fără să piardă din confort şi stabilitate, în timpul mersului. Pe lângă faptul că platformele elimină disconfortul datorat tocului şi susţin piciorul într-o poziţie mai comodă, modelele disponibile azi au fost îndelung prelucrate de designeri, astfel încât, în pofida aspectului amplu al tălpilor proeminente, încălţămintea cu platformă rămâne elegantă, feminină şi versatilă. Pentru că platformele sunt practic o supraaccesorizare a unei piese vestimentare, ele se pot ataşa oricărei categorii uzuale de încălţăminte. Dacă iniţial s-au impus pantofii, sandalele, cizmele şi botinele cu platformă, în ultimii ani, graţie noilor direcţii date pe catwalk şi adoptate repede în moda străzii, au apărut modele de ghete cu platforma, bocanci, papuci, mocasini, espadrile, balerini şi chiar pantofi sport cu platformă.
Încălţămintea cu platformă poate fi integrată cu uşurinţă în ţinute casual chic, în ţinute de serviciu, dar şi în outfit-uri de ocazie. Pantofii peep-toe cu platformă intră într-o combinaţie foarte reuşită alături de blugi skinny şi un tricou simplu, cu un logo sugestiv, dar pot fi integraţi şi într-o ţinută office, gen costum deux-pieces sau cămaşă şi sarafan, iar vara pot da un plus de personalitate unei rochiţe cu print floral. Pantofii cu platforme colorate, eventual cu model pe talpă se potrivesc atât cu fuste de pânză topită, voal sau in, cât şi cu rochiţe maxi, pantaloni scurţi sau blugi. Modelul creepers e foarte iubit de fashioniste. Nici nu e de mirare: atracţia e singurul gen de sentiment pe care l-ar putea inspira un model de pantof Oxford, plecat în aventura de a explora înălţimile. În ei, o femeie poate fi cool oricând, pastrând o tonalitate discretă în restul outfitului. La rândul lor, espadrilele cu platformă sunt proba grăitoare în sprijinul ideii că orice articol de încălţăminte poate fi reinventat şi reinterpretat oricând. Pentru aceasta, nevoia de a-l face accesibil şi dorit printr-un plus de confort nu e neaparat obligatorie. Espadrilele sunt în sine o emblemă a confortului, dar designerii au ghicit că îndrăzneţele piese de încălţăminte au prins dor de înălţimi. O rochie tip cămaşă le poate asissta în noua aventură, pe gustul sprinţar şi select al femeii moderne.
Culori clasice şi nuanţe cromatice în trend, imprimeuri variate şi accesorii inedite au luat cu asalt toate aceste modele de pantofi, încă de la primele variante lansate. Platformele sunt azi cea mai complexă provocare pentru fiecare femeie: într-o singură pereche de încălţăminte se ascunde acum un booster de personalitate, o promisiune de confort şi un incontestabil factor de stil. Adică un ideal.